De naam Onstwedde dateert uit de 9e eeuw. Er zijn vele vondsten uit de prehistorie, met name die uit de Late Steentijd en de Bronstijd, wijzen erop dat de geschiedenis van Onstwedde veel ouder is, dan dat de naam suggereert. Het dorp is van oorsprong een esdorp met een tweetal brinken. Het dorp ligt midden in een prachtige omgeving doorsneden door de Mussel A en de vele lommerijke zandpaden.

Al vanuit de verte zichtbaar is de Nederlands Hervormde Kerk met zijn 14e eeuwse Jufferstoren. Deze toren heeft waarschijnlijk vroeger dienst gedaan als vestingtoren. In de 15e eeuw is er een kerk aangebouwd. Veel verhalen en legendes zijn aan deze kerk met haar toren verbonden.

Juffer een: “Mijn naam is Joffer Klazina Eleonora. Mijn toren sierde tot 1855, fraai en 60 meters hoog, de dorpskom van Holwierde.”
Juffer twee: “Mijn naam is Joffer Johanna Allegonda van Schildwolde, bij het meer. Mijn toren is nog steeds een baken voor het daag’lijkse verkeer.”
Juffer drie: ”En mijn naam is Joffer Willemina Universa Petronella Katja Esmeralda (zeg maar gewoon: ’Wupke’, heur). ’t Was hier in het landelijke Onstwedde, aan de waal’n van ’t Ol Daip, dat ik mijn Juffertoren zedde…..”

Voor uw verblijf hier in het dorp kunt u gebruik maken van een verwarmd openluchtzwembad, tennisbanen, grote manege. Ook is er een cafetaria, cafe en een lunchroom bij de warme bakker. Voor de dagelijkse boodschappen kunt u terecht bij de grote Coop.

Kortom: Onstwedde is een prima uitgangspunt om te genieten van de bossen, heidevelden, slingerende riviertjes, oude saksische boerderijen en pittoreske dorpjes. Dit kan te voet, te fiets of te paard. Tevens zijn er uitgebreide menpaden uitgezet om zelf met uw paard en wagen van de prachtige omgeving en uw dieren te genieten.

routes te paard: sprongoverhetveen.nl
routes te voet : westerwolde.groningen.nl, geocaching.com
routes te fiets: anwb.nl

juffertoren